Web Analytics Made Easy - Statcounter

استاد حوزه علمیه گفت: روش فقهی امام صادق(ع) برگرفته از آیات الهی، عترت نبوی(ص) و استدلال‌های عقلی با بهره‌مندی از الهامات خدایی بود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ 25شوال سالروز شهادت مظلومانه ششمین خورشید پرفروغ سپهر امامت و ولایت و رئیس مذهب جعفری، حضرت امام جعفر صادق(ع) است. امام جعفر صادق در ۲۵ شوال به دستور شقی‌ترین فرد زمان منصور دوانقی به شهادت رسید و خاک بقیع پیکر مطهر ایشان را در آغوش کشید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همین سبب شد به سراغ حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی اسماعیل‌پور، استاد حوزه علمیه و مفسر قرآن کریم رفتیم و به گفتگو نشستیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی اسماعیل‌پور، معروف به استاد خطیب اصفهانی در گفت‌وگو با خبرنگار دین و اندیشه شبکه اطلاع رسانی دانا؛ ضمن عرض تسلیت شهادت جانگداز حضرت امام جعفرصادق(ع) به امام عصر(عج) و امت اسلامی و به همه دانشوران، فرهیختگان، بزرگان دانش ومعرفت؛ سخن خود را با ابیاتی در سوگ امام جعفر صادق(ع) آغاز کرد:  

سلام ما به مزار معطر صادق(ع)

که مثل ماه درخشید به آسمان بقیع

زغربتش چه بگویم که سینه‌ها خون است

برای صادق زهرا(س)مدینه محزون است

این استاد حوزه علمیه با اشاره به آیه 119 سوره توبه«یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَکُونُوا مَعَ الصَّادِقِینَ» درعظمت امام صادق(ع) گفت: چه سخنی بالاتراز قرآن کریم؛ ای اهل ایمان، پارسا و پیرو اهل صدق وراستی باشید که امام صادق(ع) هم  آینه تمام نمای صداقت و راستی و درستی بودند.

حجت‌الاسلام اسماعیل‌پور در پاسخ به این سؤال که روش تدریس امام صادق(ع) چگونه بود که اهل سنت هم شرکت می‌کردند؟ تشریح کرد: اگر به صلوات خاصه امام صادق(ع) نگاه کنید به تعابیر شگفت انگیزی پی می‌برید و این صلوات خاصه این است:

«اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ الصَّادِقِ خَازِنِ الْعِلْمِ الدَّاعِی إِلَیْکَ بِالْحَقِّ النُّورِ الْمُبِینِ اللَّهُمَّ وَ کَمَا جَعَلْتَهُ مَعْدِنَ کَلامِکَ وَ وَحْیِکَ وَ خَازِنَ عِلْمِکَ وَ لِسَانَ تَوْحِیدِکَ وَ وَلِیَّ أَمْرِکَ وَ مُسْتَحْفَظَ [مُسْتَحْفِظَ] دِینِکَ فَصَلِّ عَلَیْهِ أَفْضَلَ مَا صَلَّیْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَصْفِیَائِکَ وَ حُجَجِکَ إِنَّکَ حَمِیدٌ مَجِیدٌ.خدایا درود فرست بر جعفر بن محمد صادق، خزانه‏دار دانش، دعوت‌کننده به سوى تو بر پایه حق، آن نور آشکار! خدایا چنان‏که او را قرار دادى معدن کلامت، و وحی‌ات، و خزانه‏دار دانشت، و زبان توحیدت و سرپرست‏ فرمانت، و نگهدارنده دینت، پس بر او درود فرست؛ بهترین درودى که بر یکى از برگزیدگانت، و حجّت‌هایت فرستادی که تو ستوده و بزرگوارى.»

این استاد حوزه علمیه ادامه داد: محیی الدین ابن عربی، که از بزرگان اهل‌سنت است در کتاب مناقب چهارده معصوم(ع) که خود به رشته تحریر درآورده است در موضوعی که به  امام صادق(ع) اختصاص داده است می‌نویسد: « درود وصلوات بر استاد عالم وجود، دریای خروشان ازلی، چراغ پر درخشش ابدی، دانای نام‌ها ، راهنمای راه‌های آسمانی، حقیقت هستی فراگیر(تعبیر عارفانه)، دست آویز محکم برای رسیدن به سعادت نور الهی درپرتو هدایت و ارشاد، طلوع‌گاه خورشید ابدیت و امام صادق(ع) کسی است که مستقیما آیات قرآن را ازگوینده‌اش می‌شنود.» ازابوحنیفه یکی دیگر از پیشوایان اهل سنت نقل است که با صراحت تمام می‌گوید: « اگر دوسال شرکت کردن در محضر  مبارک امام صادق(ع) نبود ، هلاک می‌شدم.»

استاد خطیب اصفهانی در پاسخ به این سؤال که روش فقه امام صادق(ع) چگونه بود؟ تشریح کرد: روش فقهی امام صادق(ع) برگرفته از آیات الهی،عترت نبوی(ص) واستدلال‌های عقلی با بهرمندی از الهامات خدایی بود و همه دانشوران ازمکتب فقهی امام صادق(ع) استفاده می‌کردند.

این مفسر قرآن کریم در پاسخ به این سؤال که چرا لقب رئیس مذهب تشیع را اختصاص به امام صادق دادند؟ بیان کرد: یک فرصت طلایی  در زمان امام صادق(ع) پیش آمد تا بتوانند آموزه‌های وحیانی، گزاره‌های آسمانی ومعارف والای اسلام را به شکل گستره بیان کنند.

استاد سطوح عالی حوزه علمیه ادامه داد: امام صادق(ع) شاگردانی را تربیت کردند تا هرکدام چونان مشعلی فروزان راه را بر پیروان قرآن واهل بیت(ع) روشن نمایند؛ تربیت یافتگان امام صادق(ع) را بیش از چهارهزارنفر برشمرده‌اند.

استاد خطیب اصفهانی، بهترین راه آشنایی با معارف امام صادق(ع) را عمل کردن به تعالیم انسان ساز حضرت دانست و افزود: مرحوم کلینی نامه‌ای اخلاقی را از حضرت نقل کرده وشیعیان آن را درسجاده نماز گزارده بودند وهرروز آن را مطالعه می‌کردند تا با ارزش‌های اخلاقی آشنا شوند و به آن عمل کنند وچه زیباست ماهم چنین کنیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین اسماعیل‌پور با بیان خاطره‌ای از استادشان مرحوم آیت‌الله یحیی انصاری شیرازی(ره) در خصوص ارادت ایشان به امام صادق(ع) و توسل به امام گفت: هرگاه صحبت از باورهای اعتقادی می‌آمد به این مطلب اشاره می‌کردند؛ «عقیدتی ما علیه جعفربن محمد الصادق، باور من، همان باورهای امام صادق(ع) درمورد اعتقاد به دین واسلام است.»

وی ادامه داد: مرحوم آیت‌الله انصاری شیرازی از دانشوران و فرزانگانی بودند که به توسل به ائمه معصومین اهمیت فراوانی می‌دادند. یادم می‌آید درسال ۱۳۵۶  درماه مبارک رمضان ازمن دعوت کردند به اطراف کاشان رفته و به جای ایشان نماز جماعت بخوانم و منبر بروم وآن عاملی که باعث شد از اینجانب دعوت کنند توجه استاد انصاری شیرازی به مسئله توسل و ذکر مصائب اهل‌بیت(علیهم‌السلام) بود.

سفارش امام صادق(ع) به اهمیت نماز اول وقت

استاد سطوح عالی حوزه علمیه در پاسخ به این سؤال که چگونه شیعه حقیقی حضرت باشیم؟ تصریح کرد: امام صادق(ع) در مورد صفات و نشانه‌های شیعه واقعی می‌فرمایند: «شیعیان ما را به اوقات نماز امتحان کنید که چگونه به آن اهمیّت مى‌دهند و اینکه چگونه اسرار و مقامات ما را در نزد دشمنان بازگو نمى‌کنند و همچنین با اموال‌شان امتحان کنید که چگونه به دیگر برادران‌شان کمک مى‌کنند». متأسفانه بعضی از شیعیان یا به اصل نماز اهمیت نمی‌دهند و یا نسبت به نماز اول وقت سهل انگارند و یا از هر دو فاصله گرفته‌اند و اسم خود را شیعه هم می‌گذارند.

حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی اسماعیل‌پور در پایان گفتگو سخن خود را با ابیاتی دیگر در سوگ امام جعفرصادق(ع) به پایان برد:

بنال ای دل که درنای زمان ، فریاد را کشتند

بزرگ استاد دانشگاه عدل و داد را کشتند

اساتید جهان باید به سوک علم بنشینند

که استاد بزرگ عالم ایجاد را کشتند

به جرم نشر دانش، درب دانشگاه رابستند

به دانش پروران برگو بزرگ ،  استاد را کشتند

به جرم پاسداری از حریم  عترت وقرآن

رئیس مذهب والگوی عدل وداد راکشتند

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: حجت الاسلام والمسلمین پاسخ به این سؤال استاد حوزه علمیه فقهی امام صادق ع اسماعیل پور رئیس مذهب امام جعفر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۷۳۹۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امام(ره) فصل جدیدی در تاریخ را از فیضیه رقم زدند / امام صادق(ع) منظومه جامع فکر تمدنی اسلامی را ارائه کردند

آیت‌الله علیرضا اعرافی مدیر حوزه های علمیه کشور، صبح امروز در مراسم اختتامیه دهمین جشنواره علامه حلی(ع) در سالن همایش های مدرسه علمیه معصومیه قم با گرامیداشت روز معلم و یاده خاطره شهید آیت الله مطهری، اساتید را پایه رشد علمی و توسعه و پیشرفت خواند.

وی با تقدیر از عملیات وعده صادق و تسلیت سالرز شهادت امام صادق(ع) تصریح کرد: امام صادق(ع) یک نقطه عطف و تحول بزرگ علمی و فرهنگی و سیاسی در جهان بودند و جایگاه آن حضرت کاملا ممتاز و ویژه است.

آیت الله اعرافی به کتاب ۲۲ جلدی مسند الامام الصادق(ع) اثر مرحوم آیت الله حاج شیخ عزیزالله عطارودی(ره) اشاره کرد و گفت: مرحوم عطارودی احادیث موجود و باقی مانده از تراث امام صادق(ع) را جمع آوری کرده که به حدود ۴۰ هزار متن حدیثی و روایی از حضرت می رسد.

به گفته مدیر حوزه های علمیه کشور ثبت و ضبط ۲۱ هزار و ۴۴ راوی و شاگرد امام صادق(ع) نشان می دهد که عدد ۴ هزار شاگرد عدد بی ربطی نیست و حدود ۴۰ هزار حدیث و بیش از ۲۲ هزار راوی در مقیاس آن زمان فوق العاده بزرگ است و نشان می دهد که امام صادق(ع) چه جایگاه و تاثیر گذاری داشته اند.

عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: اگر حدود ۲۰ هزار حدیث امام باقر(ع) را به حدود ۴۰ هزار حدیث امام صادق(ع) اضافه کنید قریب ۶۰ هزار روایت و حدیث از صادقین(ع) در دست ماست و تقریباً نیمی از تراث حدیثی ماست و این دو امام بزرگوار بیش از نیمی از تراث روایی و حدیثی ما را افاضه فرموده اند.

به گفته آیت الله اعرافی معارف صادقین(ع) و به ویژه امام صادق(ع) از لحاظ شمول و استیعاب یعنی نسبت به تمام شاکله اندیشه دینی در رتبه اول است.

مدیر حوزه های علمیه کشور یادآور شد: امامین صادقین(ع) به ویژه امام صادق(ع) منظومه جامع فکر تمدنی اسلامی با قرائت خاندان پیامبر(ص) را ارائه کردند. البته ما ائمه اطهار(ع) را نور واحد می دانیم و اگر تفاضلی هم بیان می شود آسیبی به آن نور واحد نمی زند.

عضو شورای عالی حوزه های علمیه با بیان این که امام صادق(ع) هم در میدان مواجهه با الحاد و اندیشه ها و فرق انحرافی بودند و هم در برابر کانون های سیاسی منحرف ایستادند و یک ساماندهی فرا زمانی را انجام دادند.

آیت الله اعرافی بر این نکته هم تاکید کرد که همه مدیون تراث عظیم امام صادق(ع) هستند و حوزه های علمیه به طور ویژه این منظومه را صیانت کنند و بازسازی متناسب با هر عصر و زمان را انجام دهند.

مدیر حوزه های علمیه کشور با تاکید بر این که حوزه علمیه قم در ۱۰۰ سال اخیر و به ویژه بعد از نهضت و انقلاب امام(ره) پرچمداری جامعی از مکتب امام صادق(ع) انجام داده است، تصریح کرد: امام خمینی(ره) فصل جدیدی در تاریخ را از فیضیه رقم زد.

دیگر خبرها

  • روضه| آزار و اذیت‌هایی که بر امام صادق(ع) روا داشتند+صوت
  • شهادت رئیس مکتب تشیع تسلیت باد
  • تجلیل از طلاب ممتاز و نمونه استان یزد
  • سالروز شهادت مظلومانه رئیس مذهب جعفری
  • اعلام ویژه برنامه‌های حرم مطهر امام رضا(ع) به مناسبت شهادت امام صادق(ع)/ عزاداری شامگاه شهادت رئیس مذهب در بارگاه رضوی
  • فاضل لنکرانی: «امید» در میان اساتید حوزه در حال از بین رفتن است
  • امام خمینی(ره) فصل جدیدی در تاریخ را از فیضیه قم رقم زد
  • آیت‌الله فاضل لنکرانی: «امید» در میان اساتید حوزه در حال از بین رفتن است
  • امام(ره) فصل جدیدی در تاریخ را از فیضیه رقم زدند / امام صادق(ع) منظومه جامع فکر تمدنی اسلامی را ارائه کردند
  • تلاش برای پیوند منزل، محله، مدرسه و مسجد در سالروز شهادت رئیس مذهب تشیع