Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/خراسان رضوی یک کارشناس مذهبی با اشاره به شرایط دوران زندگی امام رضا(ع) و اقدامات سیاسی و علمی ایشان گفت: روشنایی، رأفت و رضایت پروردگار در وجود امام رضا(ع) تجلی یافته است.

حجت‌الاسلام و المسلمین سیدابراهیم لواسانی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص القاب امام رضا(ع)، اظهار کرد: «رضا» مشهورترین لقبی است که به این حضرت نسبت داده شده و این انتساب به دلیل دارا بودن مراتب رضا بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به این معنی که تمام معانی و تعاریف رضا در وجود حضرت تجلی یافته و طبق نظر برخی افراد دوست و دشمن از ایشان راضی بوده‌اند. به تعبیری رضایت حق در نفس امام رضا(ع) تحقق پیدا کرده بود، یعنی خداوند به واسطه قربی که حضرت نسبت به وی داشتند، از ایشان رضایت داشته و این رضایت فوق رضایت سایر مخلوقات بوده است.

وی ادامه داد: در واقع رضایتی متقابل میان حضرت علی‌بن‌ موسی‌الرضا(ع) و خداوند وجود داشته است و لذا لقب رضا به ایشان نسبت داده شده بود. گرچه این لقب در خصوص سایر ائمه نیز بیان می‌شود، اما خداوند این لقب را برای امام رضا(ع) شایسته دانسته و به ایشان اختصاص داده شده است.

این کارشناس مذهبی بیان کرد: این لقب دارای معانی بسیار والای معرفتی است. به این معنی که امام نه‌تنها راضی از حق شدند و خداوند نیز از ایشان راضی بود، بلکه امام رضا(ع) جلوه رضایت بوده‌اند. یعنی رضایت حضرت رضا(ع) تبلور رضایت حق به شمار می‌رود. در واقع بروز و ظهور رضایت حق در رضایت نفس امام رضا(ع) تجلی می‌یابد.

لواسانی خاطرنشان کرد: «سراج» لقب دیگری است که به امام رضا(ع) نسبت داده شده است. سراج به معنی چراغ و فروزان است، سراج یکی از اسماء پروردگار است، به این معنی که خداوند ذاتی روشن و روشنی‌بخش دارد که تمام روشنی‌های عالم مانند روشنایی‌های قلبی، عقلی، نفسی و... از پروردگار نشأت می‌گیرد. این سراج و روشنایی در وجود امام رضا(ع) جلوه و نمود پیدا کرده است. 

وی عنوان کرد: از دیگر القاب حضرت علی‌بن‌ موسی‌الرضا(ع) می‌توان رئوف را نام برد. رئوف یعنی امامی که دارای رأفت حق است. در واقع می‌توان رأفت حق را در نفس امام جست‌وجو کرد. به این معنی که خداوند حاجات را به واسطه ایشان عطا می‌کند. به این ترتیب انفصالی میان رأفت حق و رأفت امام رضا(ع) وجود ندارد.

این کارشناس مذهبی افزود: «عالم آل محمد» نیز از دیگر القاب ایشان به شمار می‌رود. با توجه به مقام والای ایشان، امام موس کاظم(ع)فرمودند که امام رضا(ع) عالم این امت هستند. یعنی هر آنچه که بشر بخواهد درخصوص آن تعقل کند و یا به علم و معرفت نسبت به آن دست یابد،  تنها به دست امام رضا(ع) میسر خواهد شد. در واقع ایشان علمی عطا می‌کنند که ما را از حقیقت انسانیت، خلقت و حق آگاه می‌سازد.

لواسانی تصریح کرد: «غوث هذه‌الامة» به معنای پناهگاه این امت، لقب دیگر امام رضا(ع) است. از امام صادق(ع) در کتاب اصول کافی بیان شده است که به زودی از فرزندم موسی، خداوند پناهی عطا می‌کند. یعنی هر زمان که بی‌پناه شویم، پناهگاهی محکم خواهیم داشت که آن پناه، قلعه استوار نفس مقدس امام رضا(ع) است. در واقع درخواست از امام رضا(ع) همانند درخواست از خداوند است.

وی اضافه کرد: «صدیق» از دیگر القاب امام رضا(ع) است، به این معنی که ایشان تصدیق‌کننده هستند و توحید و الهیت حق در وجود خود را تصدیق می‌کنند. به گونه‌ای که در همه جا جلوه وجود خداوند را می‌دیده‌اند و به امت نیز توصیه می‌کنند که فرصت را مغتنم شمرده و همه جا سخن خداوند را بشنوند و با دیده باطن خداوند را بنگرند. 

این کارشناس مذهبی بیان کرد: «غریب‌الغربا» به معنای غریب تمام غریبان است و این لقب به این دلیل به ایشان نسبت داده شده است که ایشان از وطن خود دور افتادند. با این حال دلیل دیگر انتساب این لقب این است که بسیاری از افراد امت، هفت‌امامی شدند و به معرفت ایشان دست پیدا نکردند و امام در غربت ماندند. همچنین امام رضا(ع) برای خواص نیز مقام غریبی دارند و تفضل خداوند نسبت به ایشان و جلوه حق در وجود امام کمتر شناخته شده است. «مکیدة‌الملحدین» از دیگر القاب ایشان است یعنی  حضرت رضا(ع) افراد ملحد را مجاب می‌کرد. 

لواسانی گفت: ائمه هیچ‌گاه به دنبال ریاست ظاهری و دنیوی نبوده‌اند، بلکه همواره به دنبال هدایت مردم بوده‌اند تا انسان‌ها بتوانند از دنیا و آخرت خود نتیجه مفید و کاملی دریافت کرده و به سعادت ابدی دست پیدا کنند، لذا حکومت آن‌ها، ابتدا حکومت بر عقول، سپس بر حکومت بر قلب‌ها و پس از آن حکومت بر نفوس بوده است تا در اعماق جان انسان‌ها اثرگذار باشد و بشر با نور آن‌ها هدایت شود. بنابراین تصدی حکومت مانند حکومت امام علی(ع) نیز در راستای هدایت باطنی افراد بوده است. 

وی اظهار کرد: زیرا امامان بر هر ذره‌ای از جمادات، نباتات، انسان‌ها، ملائک و... ولایت و حکومت دارند و خلأیی در وجود آن‌ها وجود ندارد که با ولایتعهدی و یا حکومت این خلأ را پر کنند. بر این اساس پذیرش ولایتعهدی مأمون توسط امام رضا(ع) نیز در جهت نفوذ به صدر صدارت آن دوران و بر عهده داشتن بخشی از زمام حکومت بوده است تا از این طریق حاکم و سپس قلمرو حاکم را هدایت کنند. بنابراین پذیرش ولایتعهدی در راستای ارتباط با مردم و هدایت بوده است. در حالی که بر اساس سخنان امام علی(ع) ارزش حکومت و ریاست نزد ائمه(ع) بسیار ناچیز است. 

این کارشناس مذهبی بیان کرد: امام رضا(ع) در دورانی زندگی می‌کرده‌اند که از جنگ و نزاع میان گروه‌ها و افراد کاسته شده و رقابت‌های علمی افزایش پیدا کرده بود، لذا امام نیز از طریق مناظره و اثبات حق با استفاده از دلیل، برهان و منطق و به تعبیری سلاح عقل به روشنگری و هدایت پرداختند. و از این طریق نتایج بسیار محکم توحیدی را اثبات کردند. به گونه‌ای که قبل از ورود امام رضا(ع) به ایران تعداد زیادی از مردم ایران غیرشیعی بودند، اما ایشان با سخنرانی‌ها و مناظرات خود پیوند با مقام ولایت را شاهراه رسیدن به مقام توحید و کمال نفس انسان‌ها عنوان کردند.

وی با اشاره به شهادت امام رضا(ع)، اضافه کرد: سیاست‌های شیطانی بنی‌عباس باعث شهادت ایشان شد. بنی‌عباس با ترفند بسیار ماهرانه ایشان را مظلومانه به شهادت رساندند، به گونه‌ای که حتی خواص نیز درگذشت ایشان را به سبب مرگ طبیعی عنوان کردند. 

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری شهادت امام رضا ع امام رضا ع کارشناس مذهبی نسبت داده شده وجود امام امام رضا ع انسان ها رضایت حق بوده اند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۱۶۰۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرمان امام علی (ع) به مالک اشتر با ترجمه سید مهدی شجاعی به چاپ ششم رسید

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،شجاعی در این کتاب نظر به اهمیتی که برای این فراز از نهج‌البلاغه به عنوان منشور و آئین‌نامه حکومت اسلامی قائل بوده‌ است، آن را به صورت مجزا در قالب کتابی آورده است.

شیوه ترجمه این متن ارائه همزمان متن با ترجمه است. شجاعی در صفحات این کتاب متن فارسی و به دنبال آن و در کنارش، متن عربی این نامه را قرار داده است و سعی کرده با استفاده از ساده‌ترین و شیواترین عبارات از عهده ترجمه این اثر برآید. نکته قابل توجه در این ترجمه آهنگین بودن آن و تلاش برای ارائه متنی است که بی‌آنکه به دنبال روایتی شاعرانه در ترجمه باشد توانسته آهنگی حماسی به خود بگیرد و به شکلی خاص عبارات را در پی هم و به منظور ترجمه قرار دهد.

شجاعی که پیش از این نیز در حوزه ترجمه آثاری همچون ترجمه برخی از ادعیه را در قالب کتاب عرضه کرده است، در این اثر تازه به تناسب و اقتضای محتوا سعی کرده تا اثری را پدید بیاورد که همانند متن عربی آن، صلابت یک نامه و در عین حال شورانگیزی توصیه‌های دنیوی و اخروی آن را در خود دارا باشد.

یکی دیگر از نکات قابل توجه درباره این کتاب مقدمه‌ای است که شجاعی برای این اثر تالیف کرده است. او در مقدمه خود به نوعی هدف از حکومت در اسلام و آنچه به عنوان خلافت و حکمرانی در این آئین بر مسلمانان رفته را مرور و در ادامه از زبان خود درباره منشور حکومت علوی و اسلامی که برگرفته از نهج البلاغه است و در نامه حضرت امام علی(ع) به مالک اشتر متبلور می‌شود نکاتی را بیان کرده است.

شجاعی در این مقدمه که برای فهم محتوای این نامه، متنی کارساز و دقیق به شمار می‌رود، نخست تقسیم بندی حکومت اسلامی به دو شیوه حکومت برگرفته از اسلام علوی و حکومت برگرفته شده از اسلام اموی را معرفی و ترسیم می‌کند و برای هر یک از آنها نیز شاهد مثالی را برمی‌شمارد. در ادامه شجاعی با بیان مختصر ویژگی‌های هر یک از دو شکل از آیین مسلمانی و حکومت داری، به بایسته‌های و ضرورت‌های قواعد حکومت از منظر اسلام حقیقی اشاره کرده و ‌نامه حضرت علی (ع) به مالک اشتر را نماد و سمبل خلق این قواعد معرفی می‌کند و از مخاطب می‌خواهد این فرمان را به عنوان شاخصی برای بررسی رفتارهای دولت‌مردان مورد استفاده قرار دهند و با آن دست به شناسایی و واکاوی کارنامه عمل آنها بزنند.

شجاعی همچنین از این عهدنامه در بخشی از مقدمه خود به عنوان مهمترین سند در حمایت از حقوق بشر در تمامی دنیا یاد کرده است و تاکید دارد که از ابتدای خلق بشریت تا کنون هیچ سندی به مانند این به تعریف حدود رابطه میان مردم و حکومت نپرداخته است.

۲۲۰۵۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901728

دیگر خبرها

  • تبیین و ترویج اندیشه های مهدوی در عصر شیخ الائمه
  • سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع)
  • ضرورت برخورد جدی با شرب خبر در جامعه
  • تجلی حقوق بشر آمریکایی در برخورد وحشیانه با دانشجویان معترض
  • برنامه هیات‌های مذهبی برای سالروز شهادت امام صادق(ع) اعلام شد
  • ببینید | سخنان شاپور بختیار در مورد شخصیت و سبک زندگی امام خمینی در جلسه‌ی شورای امنیت حکومت پهلوی
  • مکتب جعفری شیراز میزبان پیرغلامان اهلبیت
  • آنچه درباره امام صادق‌(ع) کمتر شنیده‌اید
  • برگزاری مراسم شهادت امام جعفر صادق (ع) در ۲۷ بقعه متبرکه
  • فرمان امام علی (ع) به مالک اشتر با ترجمه سید مهدی شجاعی به چاپ ششم رسید